Beschrijving
Van Kapel tot Dolhuys: Haagse geesteszorg vanaf de Middeleeuwen tot 1700
Corry van Straten heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van de Haagse geesteszorg in de Middeleeuwen, 16e en 17e eeuw. Ze ontdekte dat de Antoniuskapel aan het Slijkeinde daarin een grote rol heeft gespeeld. De zorg was conform de toenmalige gebruikelijke verzorging van zieken en behoeftigen. Daarom is er ook uitgebreide aandacht voor het Haagse dagelijkse leven. Aan de hand van documenten komen de leefgewoonten, de voeding en de huisvesting van de inwoners aan bod. Opmerkelijk is hoe fijnmazig het netwerk van buurt- en armenzorg toen al was.
Door een veranderde tijdgeest verschuift het accent van mededogen naar behandeling. Deze ontwikkeling wordt geschetst vanuit verschillende perspectieven. Denk aan de magistraat, de kapelmeesters, de regenten, bewaarders, binnenvader en binnenmoeder en de meiden en knechten.
Het boek is een aanwinst voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Den Haag. De historie van de hofstad komt tot leven door de beschrijving van de dagelijkse bezigheden. Ook is er aandacht voor de toenmalige gebruiksvoorwerpen. De rol van de kerk in Den Haag wordt uitgebreid besproken, hetzelfde geldt voor bestuurders en notabelen in Den Haag. Ook komen bijzondere voorbeelden van rechtspraak in Den Haag aan bod. Het bevestigt de verankering van het recht in Den Haag.
De auteur is voormalig geestelijk verzorger van Parnassia Groep. Eerder onderzocht ze de geschiedenis van de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, voorlopers van Parnassia Groep. Dat resulteerde in 2015 in haar boek Een wereld die er niet meer is.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.